Wijncursus: wat is het verschil tussen WSET en SDEN?

Ontdekken welke wijncursus past bij wat jij wil leren? We hebben de verschillen tussen WSET en SDEN voor je op een rijtje gezet.

Wijncursus kiezen - WSET of SDEN?

Door Wouter Aalst 

Als je op zoek bent naar een wijncursus, zul je vaak twee aanbieders tegenkomen: WSET en SDEN. Hoewel beide cursussen waardevolle kennis over wijn bieden, onderscheiden ze zich door hun unieke focus en methoden. Een belangrijk verschil is de benadering van het proeven: WSET richt zich op het beoordelen van de kwaliteit van de wijn, terwijl SDEN zich concentreert op het identificeren van de specifieke wijn die je proeft. 

Wat is WSET?

De Wine & Spirit Education Trust (WSET) biedt een reeks internationaal erkende cursussen aan, die vooral gericht zijn op de analyse van aroma’s, smaken en de structuur van wijn. Het draait om het krijgen van een globaal overzicht van de belangrijkste wijnlanden wereldwijd. Dit programma wordt wereldwijd aangeboden in meer dan 70 landen en is gericht op zowel beginners als gevorderden. 

Wat is SDEN?

SDEN, ofwel Stichting Dranken Examens en Normering, is een Nederlands kwalificatieprogramma gericht op de Nederlandse markt. Dit programma legt de nadruk op het herkennen van wijnen en is met name interessant voor diegenen die zich willen verdiepen in het aanbod op de Nederlandse markt. 

Het verschil tussen WSET en SDEN

WSET wijnopleidingen worden dus wereldwijd erkend, terwijl een SDEN-certificering buiten Nederland niet als garantie voor wijnkennis wordt beschouwd. Maar de kern van het verschil tussen WSET en SDEN zit vooral in hun proefmethodes.

Doordat bij SDEN de nadruk op het direct identificeren van wijnen ligt, kan dit leiden tot een meer subjectieve interpretatie. De kennis van wijn kan namelijk invloed hebben op de perceptie en beoordeling. Aan de andere kant biedt WSET een bredere, meer technische benadering, waarbij meer tijd wordt besteed aan het begrijpen van verschillende wijnstijlen, zoals port en sherry, en het bepalen van de wijnkwaliteit. Dit zorgt voor een objectieve beoordeling van de wijnkwaliteit. 

WSET bij Amsterdam Wine Academy

Bij de Amsterdam Wine Academy kiezen we voor het internationaal erkende WSET-programma, omdat dit een brede en diepgaande kennisbasis biedt. Van de basis in Level 1 tot aan de geavanceerde kennis in Level 3, WSET biedt een pad dat bij jouw leerdoelen past. Jouw wijnkennis verkennen en verbreden?

Veel gestelde vragen

Nee, het is niet vereist om Level 1 te voltooien voor Level 2.

Hoewel het mogelijk is, zijn we hierin wat terughoudend. WSET Level 3 is namelijk echt voor gevorderden. Twijfel je? Wouter gaat graag met je in gesprek om te achterhalen welke WSET het beste bij je past.

Jazeker. meestal rond de vakantieperiodes. Stuur ons een mailtje als je op de hoogte gehouden wilt worden van de startdata.

Waarom kiezen voor AWA?

Do you have a question? We are happy to help you!

Heb je een vraag? We helpen je graag!

Wat het ook is, neem gerust contact op.