Over AWA

Amsterdam Wine Academy, opgericht door mensen met passie voor wijn én educatie. Wij bouwen aan een platform waar je alles vindt om jouw wijnkennis te vergroten. Voor absolute starters in de wereld van wijn, maar ook voor meer gevorderde studenten.

Wie zijn wij?

Wij zijn Fransje van Santen en Wouter Aalst. Naast compagnons in de academy zijn wij ook getrouwd en trotse ouders van tweeling Tijs en Dide. Fransje heeft een achtergrond in het productiewerk en Wouter is horecaondernemer. De ervaringen die wij hebben opgedaan in het verleden komen nu zeer van pas in de bedrijfsvoering van de academy. 

Toen wij besloten om in 2019 Amsterdam Wine Academy op te zetten was het een sterke wens om onze lessen te verzorgen in eigen locaties, ingericht om les te geven. We zijn er erg trots op dat we inmiddels drie van dit soort locaties in De Pijp hebben. Hier is de inrichting gedaan met het lesgeven als absolute focus. Er staat hoge kwaliteit glaswerk van Grassl, een groot goed zichtbaar scherm en de juiste verlichting. 
Wij hebben de ambitie om van AWA het wijn onderwijsinstituut voor Amsterdam en omstreken te maken. Daarom hebben wij ons team in 2023 uitgebreid met Puck Sellmeijer. Zij helpt ons de kwaliteit te verbeteren en de groei richting de toekomst veilig te stellen.

Naast AWA zijn wij ook de ondernemers achter wijnbar Paskamer in de Pijp. Hier zitten wij ’s ochtends als de zaak nog gesloten is met een kop koffie achter onze laptops. Ook in de wijnbar gaan wij voor de hoogst mogelijke kwaliteit; er staat een zeer goed opgeleid en gastvrij team met heel veel kennis van zaken. We zijn er dan ook erg trots op dat begin 2023 Paskamer is uitgeroepen tot ‘Wijnbar van het jaar’ in Nederland. Paskamer is zeven dagen per week open en is daarmee ook de ideale plek om eind van de middag het wijnproeven te komen oefenen. Onze medewerkers zijn er aan gewend om onze cursisten van feedback te voorzien. Je kunt bij Paskamer ook goed eten en daarom is het aan te raden om te reserveren als je in de avond wilt komen. 

Test jouw wijnkennis
Doe de Amsterdam Wine Academy-quiz en krijg direct advies over wat voor jou de beste wijncursus is.

Waar staan we voor?

Betrouwbare opleider
De basis van ons cursusaanbod is de lesstof vanuit WSET, gevestigd in Londen (VK). Dit is de grootste en – vinden wij – meest betrouwbare opleider in wijnkennis van de wereld. De boeken zijn goed en compact geschreven, met een heldere uitleg. Het systematische  proeven van de wijnen volgens de methode van WSET biedt de beginnende student veel houvast. We snappen dat het proeven van wijn voor veel studenten het meest spannende deel van elke cursus is. We kunnen je geruststellen: dat gaan we je echt leren! En, pas bij het examen WSET Level 3 hoef je blind te proeven. Voor onze studenten die level 3 hebben afgerond bestaat er de mogelijkheid om te kiezen voor een verdere specialisatie in de wijnen van Frankrijk. Hiervoor werken wij samen met Wine Scholar Guild, een in de Verenigde Staten gebaseerd opleidingsplatform. 

Als aanvulling op het curriculum van WSET en WSG bieden wij ook met regelmaat masterclasses aan. Hiervoor nodigen wij experts uit een wijn gerelateerd vakgebied uit om een middag of avond te verzorgen bij onze academy.

Erkenning
We zijn er trots op dat Amsterdam Wine Academy een door WSET en WSG erkende opleider is, met een registratie bij het CRKBO en het keurmerk van het NRTO.

‘Het is onze missie om de wijnkennis van onze studenten te vergroten. We brengen onze kennis en liefde voor het product wijn met veel energie en enthousiasme over om zo dé aanbieder van wijncursussen in Amsterdam te zijn’ – Wouter Aalst, oprichter AWA

Over Fransje

Fransje is de spin in het web van AWA. Ze verzorgt alles wat er achter de schermen gebeurt tot in de puntjes. Als het gaat om de communicatie met de cursisten of het inrichten van onze cursuslocaties: ze doet alles met veel oog voor detail en zonder concessies. Fransje houdt van een mooi glas chardonnay uit de Bourgogne, maar laat het studeren het liefst aan Wouter over.

Over Wouter

Wouter is de hoofddocent van AWA en houdt zich vooral bezig met de lesinhoudelijke kant van het bedrijf. Wouter heeft een achtergrond als horecaondernemer en neemt een ruime ervaring met gastvrijheid mee als een van de belangrijkste waardes van de academy. Wouter heeft een voorliefde voor Chianti Classico, maar houdt ook zeker van een mooi glas champagne.

Over Puck

Puck was een van de bekende gezichten van wijnbar Paskamer voordat ze als academy manager bij AWA aan de slag ging. Ze behandelt onder andere alle vragen van onze studenten en zorgt ervoor dat onze docenten alles hebben wat ze nodig hebben om goed te kunnen presteren tijdens de lessen. Daarnaast is Puck momenteel bezig met WSET Diploma-course en French Wine Scholar.

Wil jij meer leren over wijn?

Amsterdam Wine Academy is een door WSET en WSG erkende aanbieder van wijncursussen.