Onze docenten

Bij AWA worden de lessen verzorgd door een bevlogen groep docenten. Bijna allemaal met een andere achtergrond, maar met een enorme passie voor wijn als gemene deler. Maak hier kennis met ons fantastische team!

Wouter Aalst DipWSET/WA

Wouter is de oprichter van Amsterdam Wine Academy. In 2020 studeerde hij af als Weinakademiker (WA) bij de Weinakademie Österreich. Daarnaast is hij in het bezit van het WSET Diploma Course (Level 4) en mag hij zich Italian Wine Scholar noemen. Naast docent bij de wijnschool is Wouter eigenaar en gastheer van wijnbar Paskamer, eveneens in de Pijp.

Hij drinkt graag rode en witte Bourgogne en Chianti Classico.

Goos van den Berg RV/DipWSET

Zijn liefde voor wijn ontdekte hij tijdens zijn werk in de Utrechtse en Amsterdamse horeca. Een periode waarin hij Register Vinoloog van de Wijnacademie werd en met succes de WSET Diploma Course afrondde. Het mooie van de wijnwereld vindt hij dat je nooit bent uitgeleerd en dat er altijd iets nieuws valt te ontdekken. Hij won in 2017 de internationale Copa Jerez en drinkt daarom ook graag een glas sherry. Verder is hij groot liefhebber van Champagne, Duitse riesling en syrah uit de Noord-Rhône.

Linda van der Helm

Linda woont en werkt in Amsterdam. Naast haar werk in wijnbar Paskamer, doet ze vrijwilligerswerk in een wijngaard en schrijft ze over wijn op grapefinds.nl. Ze heeft een voorliefde voor zeldzame druivenrassen en minder bekende wijngebieden. Maar Linda is net zo goed gek op Riesling. In 2019 rondde ze WSET Level 3 af met ‘distinction’ en sindsdien deelt ze met veel plezier haar kennis over wijn met jou!

Dorine van den Elzen RV

Dorine woont en werkt als ‘De Wijnjuf Curaçao’ al 15 jaar op dit tropische eiland. Ze is Register Vinoloog (RV) van de Wijnacademie en haalde in 2019 haar WSET Level 3. Dorine heeft net als Linda een voorliefde voor bijzondere druivenrassen en in het bijzonder die van Piemonte. Een geweldig wijngebied, niet voor niets organiseert ze er elk jaar vanuit Curaçao een wijnreis naartoe. Vanaf 1 mei 2021 verzorgt Dorine, onder de vlag van de Amsterdam Wine Academy, WSET-cursussen in het Caribisch gebied.

Bas Korpel FWS

Bas is wijnschrijver en werkt voor grote retailorganisaties zoals Gall & Gall, Jumbo en PLUS. Daarnaast werkt hij als proever voor het team van De Grote Hamersma. In 2020 schreef hij BURP the other wine book over de etiketten (labels) van wijn. In eerste instantie volgde Bas het pad van SDEN tot vinoloog, maar inmiddels is hij ook actief op WSET-gebied. Hij is gek op reizen en bezocht tientallen wijngebieden in twaalf verschillende wijnlanden. Maar volgens hem is het einde nog lang niet in zicht. Hij drinkt graag champagne, riesling en pinot noir.

Joris Hartman DipWSET

Sinds hij in 2018 is begonnen met zijn eerste WSET-cursus heeft hij zich alleen maar met meer enthousiasme gestort op alles wat met wijn te maken heeft. En er is altijd meer te ontdekken! Hij is in 2021 begonnen met de WSET Diploma Course (level 4) en heeft in 2023 zijn diploma met merit behaald. Naast zijn werk als arts in opleiding tot psychiater, deelt hij zijn passie voor wijn graag met vrienden en uiteraard als docent tijdens een cursus. Hij is een groot liefhebber van Pinot Noir en wijnen van Nebbiolo, maar je kan hem vooral altijd wakker maken voor een glas Cabernet Franc uit de Loire of Zwitserland.

Joep Denneman

Joep zijn liefde voor wijn is een aantal jaar geleden ontstaan samen met vrienden. Hij heeft in 2022 WSET Level 2 & 3 met distinction afgerond aan AWA en is zojuist gestart met Diploma Course. Naast het lesgeven is Joep wijnspecialist bij Pasteuning en studeert hij Commerciële Economie aan de HvA. 

Favoriete wijnen zijn witte & rode Bourgogne en Toscaanse wijnen van Sangiovese.

Dennis van Galen FWS

Op zijn tiende maakte Dennis al een schoolwerkstuk over wijn. De wijnvlam sloeg echt over bij zijn eerste WSET-cursus. Inmiddels heeft hij Level 3 en French Wine Scholar succesvol afgerond en vult elk mogelijk moment in zijn leven, en ruimte thuis, met wijn en alles wat ermee samenhangt. Het allermooiste vindt Dennis het bezoeken van wijnmakers en het opdoen van prikkelende wijnervaringen. Dennis runt ook nog CREA, het cultuurcentrum van de UvA en HvA (inclusief café) en combineert zo kunst, cultuur en wijn. Hij is een kosmopolitisch wijnomnivoor met een fascinatie voor recente Nederland wijn.

Mark van Mil FWS

Naast zijn dagelijkse werk als fiscalist heeft Mark een passie voor wijn. Hij heeft in 2022 zijn WSET 3 in wine behaald en begin januari 2024 French Wine Scholar succesvol afgerond. Mark organiseert graag voor verschillende groepen avonden waarbij wijnen en eten centraal staan. Hij wordt enthousiast van minder bekende wijnen die verassend mooi zijn. Een guilty pleasure zijn vintage champagnes.

 

Hope Flanagan

Hope’s liefde voor wijn begon terwijl ze de wereld over reisde. Nog steeds grijpt ze elke kans aan om nieuwe wijngebieden te ontdekken. Ze is een WSET Diploma-student, wijndocent en part-time business compliance consultant. Ze houdt van Spaanse rode wijnen en witte wijnen uit de Loire, maar als ze naar huis gaat (VS), opent ze samen met haar familie altijd een Californische cabernet sauvignon.

Robert de Zeeuw DipWSET

Robert verzorgt jouw wijncursus met veel enthousiasme, vakkennis en een vleugje humor. Hij geeft al vele jaren les en put onder andere uit zijn eerdere ervaringen als sommelier en accountmanager bij het Nederlands wijninstituut. Tegenwoordig is hij zelfstandig ondernemer met een eigen wijnbedrijf. Sinds 2017 is hij in het bezit van zijn WSET level 4 welke hij in Londen heeft gevolgd. Robert ontdekt graag de onbekendere druivenrassen en kiest bij voorkeur duurzame wijnen.

Marco Herrouz DipWSET

Marco is geboren en getogen in Turijn, de hoofdstad van Piemonte. Met een diploma in Politicologie belandde hij in Amsterdam waar hij, na afronding van een MSc in Politieke Communicatie, bij B Corporation werkte als Director of Communications. Desalniettemin kon hij het niet laten om terug te keren naar zijn ware passie voor wijn en besloot hij formeel een wijnstudie te beginnen. Na een hands-on ervaring als assistent wijngaard en wijnmakerij bij Betuws Wijndomein, heeft Marco het WSET Diploma (L4) met veel plezier afgerond. Hij is een WSG French Wine Scholar met de hoogste onderscheidingen, WSET-gecertificeerd en Cava D.O. docent en ambassadeur.  Favoriete druivensoort? Grenache!

Olle Swets DipWSET/WA

Olle Swets is ondernemer en eigenaar van ‘De Wijnwinkel’ in Amsterdam. Een onafhankelijke importeur en distributeur van zuivere wijn en toonaangevende Europese wijnmakers. Olle heeft in 2008 zijn Diploma Course en Weinakademiker afgerond en is sindsdien regelmatig Tutor WSET, zijn specialisatie is Bourgogne en Italië.
Naast zijn werk met wijnboeren heeft Olle samen met zijn vrouw Charlotte Marres afgelopen jaren twee boeken, De Wijnboer en De Buitenkeuken uitgegeven.

Rosemarie Veldhoen

Rosemarie, geboren Amsterdamse. Werkt al jaren in de horeca, is van de keuken naar de voorkant geschoven en heeft in 2022 WSET Level 3 met distinction afgerond. Momenteel werk zij als freelance sommelier bij onder andere, Café de Klepel, Café Parlotte en Kaagman & Kortekaas. Verder is zij verantwoordlijk voor de wijnkaart bij buurt Café de Tros in oost en werkt zij 3 dagen in de week bij Bolomey wijnimport. Een bedrijf wat aansluit bij haar voorliefde voor wijn waar natuurwijn en de klassieke stijl elkaar kruisen.

Martin de Pee

Als docent ben je natuurlijk ook wijnliefhebber. Martin is dat in overtreffende trap. En niet alleen wijn, om meer kennis over wijn en eten op te doen haalde hij het diploma SVH Gastronoom/sommelier (waarin WSET Level 3). Praktische ervaring deed hij met heel veel plezier op bij wijnbar Paskamer. Martin wordt blij als hij kan praten over wijn, raakt enthousiast als hij iets moois of verrassends proeft en heeft een zwakke plek voor fraaie droge wijnen van chenin blanc.

Marie-Sophie Chapelier

Marie komt uit de prachtige streek de Auvergne in Frankrijk maar woont ondertussen al 11 jaar in Nederland. Ruim 6 jaar werkte ze bij verschillende bedrijven in de wijnindustrie, waaronder een handelshuis in Bordeaux en de Nederlandse wijnimporteur Fourcroy. Ze houdt ervan om wijngebieden te verkennen, naar verhalen van wijnmakers te luisteren en lokale druiven te ontdekken. Ze kijkt er naar uit om haar passie met jou te delen!

Monique Pellinkhof FWS

Monique is, tot blijdschap van haar Franse familie, al op jonge leeftijd geïnteresseerd in wijn. Ze heeft eerst SDEN2 gevolgd, om daarna met veel plezier WSET2&3 en French Wine Scholar te halen bij de Amsterdam Wine Academy. Na een korte carrière als wine purchasing manager reist ze nu Europa rond voor Research&Education, het liefst ook voor de wijn. Ze vind het dan ook fantastisch om deze kennis te kunnen doorgeven en enthousiasme te delen. Ze is betrokken bij een wijnbar in Amsterdam oost, waar ze graag alle pareltjes proeft van de nieuwe en oude wereld. 

Jasper van Uden

Jasper behaalde in 2022 zijn WSET Level 3 Award in Wines. Sinds die tijd is hij aan AWA verbonden als docent. Hij duikt graag op interactieve en gestructureerde wijze in de theorie en de praktijk. Jasper werkt daarnaast als advocaat in Amsterdam.

 

 

 

Jeroen Simons DipWSET

Amsterdam is Jeroens natuurlijke habitat. Hij werkt als sommelier bij Café de Klepel in de Jordaan en heeft al een aantal jaar WSET Diploma Course op zak. In de zomermaanden helpt hij in een nieuwe wijngaard en bij wijnmaakproject Wijntuin Ronja. Jeroen heeft een sterke voorkeur voor Franse wijn, maar: ‘Eigenlijk is alle eerlijke wijn met een ziel en gevoel voor herkomst prachtig.’

Arend-Jaap van der Lely DipWSET/WA

A-J, zoals de meesten hem kennen en noemen, is eigenaar van Wijn op Dronk. Hij importeert premiumwijnen met regionale typiciteit uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Australië en Nieuw Zeeland. Zijn klanten zijn restaurants, wijnbars en wijnliefhebbers. Net als Robert Parker Jr. is Arend-Jaap advocaat. Maar na 20 jaar in het recht te werken maakte hij van zijn passie zijn werk en nu luiden zijn titels anders. Arend-Jaap heeft namelijk WSET Diploma Course (Level 4) en is Weinakademiker. Aan zijn voorliefde voor pinot noir dankt hij zijn bijnaam: professor pinot.

Wil jij meer leren over wijn?

Amsterdam Wine Academy is een door WSET en WSG erkende aanbieder van wijncursussen.