Wijncursus Amsterdam

Amsterdam Wine Academy biedt wijncursussen aan voor de beginner en gevorderde wijndrinker.

Historie van gastronomie

De afgelopen 20 jaar heeft Amsterdam een enorme groei doorgemaakt op het gebied van gastronomie. Restaurants met hoogwaardige keukens en uitgebreide wijnkaarten zijn steeds populairder geworden. Dit heeft geleid tot een toenemende interesse in wijn en de behoefte om er meer over te leren. Niet alleen professionals, maar ook consumenten willen meer weten over wijn, waardoor het aanbod van wijncursussen in Amsterdam de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Waarom een wijncursus volgen in Amsterdam?

De redenen om een wijncursus te volgen in Amsterdam zijn divers. Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om hun wijnkennis te vergroten. Hier zijn een paar redenen waarom een wijncursus interessant kan zijn:

  1. Wijnkennis vergroten: Of je nu in de horeca werkt of een liefhebber bent die meer wil weten over wijn, een wijncursus biedt de kans om je kennis te verdiepen. Je leert over verschillende druivensoorten, wijnregio’s, en hoe je de smaak van een wijn kunt beoordelen.
  2. Wijn en spijs combineren: Een belangrijk onderdeel van een wijncursus is het leren combineren van wijn met eten. Dit is niet alleen handig voor professionals in de horeca, maar ook voor mensen die graag thuis koken en hun gasten willen imponeren met perfecte wijn-spijscombinaties.
  3. Zakelijk voordeel: Voor mensen die vaak uit eten gaan voor hun werk of zakelijke diners organiseren, kan een wijncursus helpen om met meer zelfvertrouwen wijn te kiezen. Dit draagt bij aan een professionele uitstraling en kan bijdragen aan een succesvolle zakelijke ontmoeting.

Welke wijncursussen zijn er in Amsterdam?

  1. SDEN-cursussen: Deze cursussen zijn bedoeld voor mensen die op een gestructureerde manier meer over wijn willen leren. SDEN (Stichting Dranken Examens en Normering) biedt verschillende niveaus aan:
    • SDEN 1 (wijnvignet): Dit is een basiscursus voor beginners. Hier leer je de basisprincipes van wijnproeven en de belangrijkste druivensoorten en wijnregio’s.
    • SDEN 2 (wijnoorkonde): Dit niveau gaat een stapje verder en behandelt meer gedetailleerde informatie over wijnbereiding, druivensoorten, en wijnregio’s. Het is geschikt voor mensen die al enige kennis hebben van wijn.
    • SDEN 3 (wijnbrevet): Deze cursus is bedoeld voor gevorderden en is een vereiste als je serieus met wijn wilt werken. Je leert hier alles over wijngebieden, wijn maken, en je proeft een groot aantal wijnen.
  2. WSET-cursussen (Wine & Spirit Education Trust): Dit is een internationaal erkende organisatie die wijncursussen aanbiedt in verschillende landen. De WSET-cursussen zijn Engelstalig en hebben een meer internationaal perspectief:
    • WSET Level 1: Een introductiecursus die vergelijkbaar is met SDEN 1.
    • WSET Level 2: Dit is een meer diepgaande cursus die vergelijkbaar is met SDEN 2, maar dan vanuit een internationaal perspectief.
    • WSET Level 3: Een gevorderde cursus die je voorbereidt op een carrière in de wijnwereld.
  3. Wine scholar guild: Deze organisatie biedt cursussen aan die specifiek gericht zijn op de wijnen van bepaalde landen, zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Dit is ideaal voor mensen die al enige kennis hebben van wijn en zich willen specialiseren in de wijnen van een bepaald land.
  4. Wijn-spijs cursussen: Naast de reguliere wijncursussen zijn er ook wijn-spijs cursussen, waarin je leert hoe je wijn en eten op de juiste manier combineert. Deze cursussen zijn vaak interactief en bieden je de kans om zelf gerechten en wijnen te combineren.

Wat leer je tijdens een wijncursus?

Een wijncursus biedt je de kans om meer te leren over verschillende aspecten van wijn, zoals:

  • Het wijnmaakproces: Je leert hoe wijn wordt gemaakt, van de oogst van de druiven tot het bottelen van de wijn. Dit geeft je inzicht in de factoren die van invloed zijn op de smaak van de wijn.
  • Wijnproeven: Een belangrijk onderdeel van elke wijncursus is het leren proeven van wijn. Je leert welke aroma’s en smaken je kunt herkennen en hoe je de kwaliteit van een wijn kunt beoordelen.
  • Wijnregio’s: Je krijgt kennis over de belangrijkste wijnregio’s in de wereld, zoals Frankrijk, Italië, Spanje, en de Nieuwe Wereld (bijvoorbeeld Chili, Zuid-Afrika en Australië). Je leert wat de kenmerken zijn van wijnen uit deze regio’s en hoe je ze kunt onderscheiden.
  • Druivensoorten: Je maakt kennis met de belangrijkste druivensoorten en hun kenmerken. Zo leer je bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een Chardonnay en een Sauvignon Blanc, of een Merlot en een Cabernet Sauvignon.
  • Wijn en spijs: Een wijncursus leert je ook hoe je wijn en eten met elkaar kunt combineren. Dit is een waardevolle vaardigheid die je kunt toepassen bij het organiseren van diners of bij het kiezen van de juiste wijn in een restaurant.

Voordelen van een wijncursus in Amsterdam

Een wijncursus in Amsterdam biedt vele voordelen, waaronder:

  1. Toegang tot experts: In Amsterdam zijn er veel ervaren wijnprofessionals en vinologen die hun kennis graag delen met anderen. Door een wijncursus te volgen, krijg je de kans om van de besten te leren.
  2. Praktijkervaring: De meeste wijncursussen in Amsterdam zijn zeer praktijkgericht, waardoor je veel wijnen kunt proeven en ervaring opdoet in het herkennen van smaken en aroma’s.
  3. Sociale ervaring: Een wijncursus is niet alleen leerzaam, maar ook een leuke en sociale ervaring. Je ontmoet mensen met dezelfde interesse in wijn en kunt samen genieten van de proeverijen.

Schrijf je in voor een cursus bij The Wine Academy

Of je nu een beginnende wijnliefhebber bent of een professional die zijn kennis wil verdiepen, bij Amsterdam Wine Academy is er een breed aanbod aan wijncursussen. Van de SDEN- en WSET-cursussen tot gespecialiseerde wijn-spijs trainingen, er is voor iedereen een geschikte optie.

Wacht niet langer en ontdek de wondere wereld van wijn. Schrijf je vandaag nog in voor een wijncursus bij Amsterdam Wine Academy en ontwikkel je tot een echte wijnkenner. Of je nu gewoon meer wilt weten over de wijn die je drinkt, of je professionele kennis wilt vergroten, een wijncursus bij ons  is de perfecte manier om je passie voor wijn te verdiepen.

Do you have a question? We are happy to help you!

Heb je een vraag? We helpen je graag!

Wat het ook is, neem gerust contact op.